Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα

Έργο: Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα.

Εικόνα που περιέχει σκίτσο/σχέδιο, ρουχισμός, παπούτσια, ζωγραφιά

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Τα δύο τελευταία χρόνια, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας (SoRSoW) (https://socialre-sworklab.hmu.gr/), του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ανέπτυξε το έργο «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα», μια πολυσχιδή δράση που χρηματοδοτήθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Σκοπός του έργου ήταν να παρέμβει προληπτικά και να ανοίξει ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους της Κρήτης σχετικά με τα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να φτάσουν έως και την παραβατική συμπεριφορά και να υπονομεύσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, το μέλλον τους.

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου έγινε παρέμβαση σε σε 12 Λύκεια και ΕΠΑΛ έξι αγροτικών Δήμων της Κρήτης, με θεματολογία την ασφαλή οδήγηση, τις εξαρτήσεις από ουσίες, την οπλοφορία και οπλοκατοχή, την παρενόχληση συνομηλίκων, την ισότητα των φύλων και την σεξουαλική υγειά. Στο πλαίσιο της αλληλόδρασης οι μαθητές δημιούργησαν βίντεο και αφίσες στέλνοντας ένα μήνυμα στους συμμαθητές τους ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές. Συμμετείχαν στο έργο πάνω από 1330 μαθητές. Παράλληλα, οργανώθηκαν έξι σχολές γονέων στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 80 γονείς και βιωματικά εργαστήρια για καθηγητές στα οποία συμμετείχαν πάνω από 100 καθηγητές.

Το έργο λειτούργησε έξι Κινητές Μονάδες Συμβουλευτικής- Υποστηρικτικής βοήθειας στις κοινότητες και πρόσφερε υπηρεσίες σε πάνω από 550 άτομα, πραγματοποίησε 60 ατομικές συνεδρίες, 18 ομαδικές συναντήσεις στην κοινότητα και έξι ανοιχτές εκδηλώσεις.

Το έργο παρήγαγε επίσης έξι videos που μεταφέρουν μηνύματα στους νέους ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές και μπορεί κανείς να τα αναζητήσει στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=N9xClzx3I1Q&list=PLJW0Ip-ZArfQhD6mFwZe_1dvbacLRqMt7&index=2

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου στους έξι Δήμους που προαναφέρθηκαν, με σκοπό τη διερεύνηση των στάσεων, απόψεων, αντιλήψεων και ηθικών αρχών των νέων 18-25 ετών για ζητήματα παραβατικότητας και τη διερεύνηση των προοπτικών διαμόρφωσης ενός συμμετοχικού κοινωνικού σχεδιασμού με σκοπό την μείωση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα από την ενημέρωση και την καλλιέργεια ανθρωπιστικών αρχών, φροντίδας του εαυτού και των άλλων.

Η έρευνα έδωσε τη δυνατότητα α) να αναγνωριστούν και να περιγραφούν οι ιδιαίτερες αντιλήψεις των νέων για ζητήματα παραβατικότητας όπως της χρήσης ουσιών και αλκοόλ, της παράβασης του ΚΟΚ, της οπλοκατοχής, της έμφυλης βίας κ.ά. β) να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση και διαιώνιση της παραβατικής συμπεριφοράς και γ) να αναδειχθούν τρόποι σκέψεις, κώδικες συμπεριφοράς και τοπικές αξίες.

Τέτοιες δράσεις φέρνουν σύγχρονη γνώση στην εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών μας, αλλά ταυτόχρονά αναδεικνύουν το ενδιαφέρον του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για κοινωνικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

«Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους» – Μία πολυσχιδής δράση από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ