PIPE

Project name: Programme of Inclusion for Migrant People at risk of social exclusion

Project acronym: PIPE

Project number: 2023-1-ES01-KA220-ADU-000160578

Granting authority: SEPIE – Spanish National Agency

Project duration: 36 months (06/11/2023 έως 05/11/2026)

Website: https://pipe-project.eu/el/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559090100956

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/102878602

Το Πρόγραμμα για την ένταξη των Μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού (Programme of Inclusion for Migrant People at risk of social exclusion_PIPE) είναι μια πολύπλευρη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση της ένταξης και της ενδυνάμωσης των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Στον πυρήνα του, το PIPE προσπαθεί να γεφυρώσει τα πολιτιστικά χάσματα και να προωθήσει τη διαπολιτισμική κατανόηση καλλιεργώντας την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, το PIPE αξιοποιεί ένα πρόγραμμα καθοδήγησης, μια σειρά από εργαλεία και ενότητες που εστιάζουν σε βασικές κοινωνικές δεξιότητες Ειδικότερα, το έργο εισάγει καινοτόμα εργαλεία προσαρμοσμένα για τη χρήση σε smartphone, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα και διευκόλυνση για τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Με την εφαρμογή αυστηρών δραστηριοτήτων κατάρτισης και την υιοθέτηση καινοτόμων στρατηγικών, το PIPE προσπαθεί να ενδυναμώσει τόσο τα άτομα όσο και τις κοινότητες, προωθώντας μια πιο περιεκτική και συνεκτική Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Γενικοί Στόχοι:

Το έργο στοχεύει να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ένταξη και τη διαφορετικότητα σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού και προωθεί ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους. Το έργο αποσκοπεί στην παροχή πρόσβασης στους μετανάστες, σε ποιοτική, ανοικτή, δωρεάν και ευέλικτη εκπαίδευση στις χώρες υποδοχής.

Στόχοι:

  • Προώθηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς
  • Προώθηση της ένταξης των μεταναστών μέσω της κατάρτισης
  • Εκπαίδευση των κοινοτήτων σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη μετανάστευση
  • Διευκόλυνση της ένταξης στις ευρωπαϊκές κοινότητες
  • Διευκόλυνση της αμοιβαίας διαπολιτισμικής κατανόησης
  • Δημιουργία συνεργιών μεταξύ άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη όπως το VIEWS ή το AGME
  • Αντιμετώπιση των δυσκολιών των συμμετεχόντων όσον αφορά την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες
  • Ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων προκειμένου να δημιουργήσουν κατάλληλες διαδρομές μάθησης που συμβάλλουν σε μια κυκλική, βιώσιμη ένταξη των μεταναστών
  • Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού υψηλής ποιότητας για τη βελτίωση όχι μόνο των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, αλλά και για την ενσωμάτωση τους στη
  • Διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης με πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία ενσωματώνοντας τους και συνεισφέροντας σε αυτές
  • Διαχειριστείτε με επιτυχία τις μεταβάσεις στην αγορά εργασίας
  • Μείωση του φόβου, του μίσους και της ριζοσπαστικοποίησης

Υπάρχουν τρία πακέτα εργασίας τεχνικής φύσης και δυο πακέτα εργασίας, τα οποία θα ασχοληθούν με το συντονισμό/διαχείριση και τη προώθηση. Το σύνολο των πακέτων παρέχουν ένα πλαίσιο διαχείρισης του έργου για το καθορισμό των εργασιών/δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του έργου.

Πακέτο εργασίας 1: Διαχείριση έργου, Επικεφαλής Εταίρος: EVM

Πακέτο Εργασίας 2: Συλλογή εργαλείων για επαγγελματίες, Επικεφαλής Εταίρος: ULL

Πακέτο Εργασίας 3: Προγράμματα ήπιων δεξιοτήτων, πολιτισμικής ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης. Επικεφαλής Εταίρος: HMU

  • Η ανάπτυξη μίας μη τυπικής, στοχευμένης και πρακτικής εκπαιδευτικής διαδρομής για ενήλικους μετανάστες που θα μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η εφαρμογή μιας συμμετοχικής και μαθητο-κεντρικής προσέγγισης που επικεντρώνεται σε πρακτικά και πραγματικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και συναντήσεις ως μέσα μάθησης.
  • Η δημιουργία ενός σπονδυλωτού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στις ήπιες δεξιότητες, ενισχύοντας τις ατομικές ικανότητες κάθε ατόμου.
  • Η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συμμετοχής και ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ της κοινότητας των μεταναστών.
  • Η δημιουργία ενός δικτύου μεντόρων για την υποστήριξη και την καθοδήγηση των μεταναστών καθόλη τη διάρκεια του μαθητικού ταξιδιού.

Πακέτο Εργασίας 4: Οδηγός πηγών για τους μετανάστες, Επικεφαλής Εταίρος : AAU μαζί με το IRMI

Πακέτο Εργασίας 5: Κοινοποίηση και προώθηση αποτελεσμάτων, Επικεφαλής Εταίρος: κοινή ευθύνη

Οι εταίροι του προγράμματος είναι 6, από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα και Ιταλία). Συντονιστής του έργου είναι ο Οργανισμός: Ecosistemas Virtuales Y Modulares, S.L. (Spain) EVM. Εταίροι στο έργο είναι το Institut Für Roma und Minderheiten e.V. – Germany, Aalborg Universitet (AAU) – Denmark, Universidad de La Laguna (ULL) – Spain, Hellenic Mediterranean University (HMU) και Università Telematica Internazionale (UNINETUNNO) – Italy.

Από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο το έργο PIPE συντονίζει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, με επιστημονικά υπεύθυνους τον κο Πετρίδη Κωνσταντίνο, Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Αναπληρωτή καθηγητή και την κα Κλειώ Κούτρα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στη Δημόσια Υγεία. Την ομάδα εργασίας του έργου αποτελούν οι: κα Κουτσουράκη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, κα Οικονόμου Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, κα Πελεκίδου Μαγδαληνή, PhD(c), Κοινωνική Λειτουργός, κος Βοριζανάκης Ανδρέας, PhD(c), Κοινωνικός Λειτουργός και κα Κύρου Ιωάννα, MSW, Κοινωνική Λειτουργός.