Έναρξη προγράμματος: Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα». Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας (https://socialre-sworklab.hmu.gr) με επιστημονική υπεύθυνη την Νικολέτα Ράτσικα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μια πολυσχιδή δράση διάρκειας 18 μηνών, που θέλει να παρέμβει προληπτικά και να ανοίξει ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους της Κρήτης σχετικά με τα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να φτάσουν έως και την παραβατική συμπεριφορά και να υπονομεύσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, το μέλλον τους.

Η παρέμβαση αυτή έχει τρεις δράσεις.

Η πρώτη δράση απευθύνεται σε εφήβους μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές των σχολείων των έξι επιλεγμένων Δήμων και αφορά την ασφαλή οδήγηση και τη χρήση αλκοόλ, την οπλοχρησία, τον εκφοβισμό συνομηλίκων, την σωματική και σεξουαλική υγεία και τα θέματα φύλου και ισότητας και πραγματοποιείται μετά απο έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης.

Η δεύτερη δράση αφορά την λειτουργία μιας κινητής ομάδας που θα προσφέρει συμβουλευτική σε νέους και γονείς σχετικά με τα ζητήματα αυτά, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η τρίτη δράση είναι μια έρευνα πεδίου που απευθύνεται σε νέους 18-25 ετών, προκειμένου να διερευνήσουμε τις δικές τους στάσεις και αντιλήψεις και το αξιακό σύστημα που τις καθορίζει(Σελίδα του προγράμματος στο facebook:https://www.facebook.com/profile.php?id=100089385015314 )

 

Πρόσφατα άρθρα